به نام خدا

SATA مخفف Serial Advanced Technology Attachment می باشد که یکی از قطعات بسیار مهم و کاربردی در بخش سخت افزاری سیستم های کامپیوتری به شمار می رود. با استفاده از کابل ساتا می توانید درایورهای نوری و هارد دیسک را به سیستم کامپیوتری خود متصل نمایید.

با پیشرفت تکنولوژی و پدید آمدن روش های ذخیره سازی جدیدتر مانند SSD، امروزه استفاده از کابل های SATA کمی کم رنگ تر از قبل شده است. به طور کلی اگر بخواهیم یک تعریف دقیق برای SATA ارائه دهیم می توانیم به صورت زیر آن را مشخص نماییم:
 
پورت و کابل ساتا یا SATA یک استاندارد IDE می باشد. که وظیفه اصلی آن ارتباط و اتصال دستگاه های ذخیره سازی مانند هارد دیسک و درایورهای نوری به مادربرد است. در شکل زیر می توانید تصویری از یک پورت SATA بر روی مادربرد را مشاهده نمایید.

 

در سال 2000 میلادی، پورت SATA جایگزین برادر بزرگتر خود یعنی PATA گردید. PATA که به اختصار ATA نام داشت، یک روش قدیمی برای ارتباط میان مادربرد و دستگاه های ذخیره سازی مانند هارد دیسک ها می باشد که در اکثر مادربردهای قدیمی پورت این نوع کابل نیز در کنار SATA قرار داده شده است.

از پورت PATA در کامپیوترهای IBM و سیستم عامل قدیمی DDR1 استفاده می شد. با پیشرفت تکنولوژی و پدید آمدن SATA به مرور استفاده از این پورت نیز منسوخ گردید.

از دیگر ویژگی های کابل ساتا می توان به وجود انواع مبدل برای آن اشاره نمود. برای مثال، شما می توانید با خرید یک مبدل USB به SATA، هارد دیسک خود را به صورت اکسترنال و از طریق یک درگاه USB به تمام سیستم های کامپیوتری و یا گوشی های هوشمند متصل نمایید. در شکل زیر نمونه ای از تبدیل این کابل را مشاهده می کنید.

از مزایای کابل ساتا در مقابل PATA می توان به ارزان تر بودن و همچنین دسترسی بالای آن اشاره نمود. در واقع کابل های SATA را می توان به سادگی از بازار تهیه نمود و تنها با قرار دادن آن در جایگاه مشخص مادربرد، کابل جدید را جایگزین نمود.
 
از دیگر ویژگی های کابل ساتا نسبت به PATA می توان به طول کابل اشاره نمود. کابل های PATA دارای طول حداکثر نیم متر می باشند که این در حالی است که تکنولوژی ساتا می تواند تا حدود 36 اینچ (1 متر) کابل داشته باشد.
 
آخرین نسخه SATA که ورژن 3.4 می باشد، توانایی انتقال اطلاعات با حداکثر سرعت 600 مگابایت بر ثانیه را دارد. در مقابل آن ورژن قدیمی تر این تکنولوژی یعنی کابل های PATA، توانایی انتقال اطلاعات با حداکثر سرعت 133 مگابایت را دارا می باشند.
 
از لحاظ پشتیبانی نرم افزاری نیز استفاده از کابل های SATA از ویندوز XP به بعد امکان پذیر می باشد. در واقع کاربران سیستم عامل ویندوز می توانند به راحتی کابل های خود را از PATA به ساتا تبدیل نمایند.
 
 
در این مقاله به معرفی پورت SATA و ویژگی های آن پرداختیم. با پیشرفت تکنولوژی و پدید آمدن حافظه های سریع تری همچون SSD، ممکن است در طی چندین سال آینده نیز کابل های SATA همانند برادر بزرگتر خود یعنی PATA به دست فراموشی سپرده شوند!